Cерцево-судинні захворювання є головною причиною смертності в Україні.

Не новина, що в Україні серцево-судинні захворювання є головною причиною смертності. За цим показником наша країна залишається одним зі світових лідерів1. І коли ми чуємо про серцево-судинні захворювання, то одразу на думку спадає інфаркт – гостре порушення роботи серця, яке потребує невідкладних дій, і деколи стає фатальним. Втім, крім гострих станів, існують інші хвороби серця, наприклад, хронічна серцева недостатність (ХСН), яка розвивається повільно, поступово погіршуючи якість життя, і за відсутності ефективного лікування призводить до не менш трагічних наслідків.  

Як правило, пацієнти з ХСН знають про свій діагноз давно, але методів лікування не так багато і навіть спробувавши їх всі, людина так і не повертається до звичного способу життя.

Сучасна наука не стоїть на місці у пошуку нових препаратів та способів лікування ХСН, а деякі з них навіть вже доступні в аптеках. Крім того, отримати доступ до найновіших методів лікування можна взявши участь у міжнародному клінічному дослідженні. У таких дослідженнях беруть участь пацієнти не лише з України, а і з багатьох інших країн світу. Для проведення клінічного дослідження залучаються кваліфіковані лікарі, які заздалегідь прискіпливо оцінюють стан здоров’я пацієнта, доцільність проведення новітнього лікування, його переваги та ризики.

Наприклад, перш ніж залучити пацієнта до лікування в клінічному дослідженні ліків від ХСН, лікар-дослідник детально розпитує пацієнта про перебіг його хвороби та ліки, які вже приймає пацієнт, а також про вроджені хвороби серця та інші хвороби чи хірургічні операції, які переніс пацієнт за своє життя.

Після цього лікар-дослідник проводить повне медичне обстеження, включаючи лабораторні аналізи, УЗД серця, ЕКГ, визначає всі необхідні параметри стану здоров’я та функції серця пацієнта, і лише переконавшись, що пацієнт може взяти участь у клінічному дослідженні, включає його в дослідження та призначає новітнє лікування. Протягом усієї участі в клінічному дослідженні та після завершення лікування пацієнт знаходиться під пильним спостереженням лікарів.

Участь у будь-якому міжнародному клінічному дослідженні є добровільною,  тому навіть спочатку погодившись, пацієнт може передумати і припинити участь у будь-який момент, не пояснюючи причин.

Де можна дізнатися про клінічні дослідження більш детально? Пропонуємо відвідати цю сторінку: https://www.msd.ua/research/clinical-studies/

Де можна дізнатися про те, чи проводиться клінічне дослідження щодо окремого захворювання, наприклад ХСН? Інформація про всі клінічні дослідження, які проводяться в Україні, наводиться на офіційному сайті Державного експертного центру МОЗ України: https://clinicaltrials.dec.gov.ua

Де можна дізнатися, які міжнародні клінічні дослідження проводяться у світі? Пропонуємо відвідати цей ресурс (англійською мовою): https://clinicaltrials.gov/

Важливо поговорити зі своїм сімейним лікарем, перш ніж приймати будь-які рішення про своє лікування, зокрема і про участь в клінічному дослідженні, але не менш важливо – не здаватися та вірити в одужання, навіть якщо хвороба здається невиліковною. Зрештою, ті, хто винаходять дієві ліки, вірять. А з віри народжується наполегливість та науковий пошук, які дозволяють нам винаходити заради життя.

1phc.org.ua

Матеріал затверджений: 02.2022. 

UA-NON-00592