1 серпня відзначається День боротьби з раком легенів.

У  світі рак легені посідає перше місце серед причин смертності від онкологічних захворювань, щороку від нього  помирає більше людей, ніж від раку молочної залози, товстої кишки та передміхурової залози разом. Згідно із даними ВООЗ, в середньому ця цифра складає 2.09 мільйони пацієнтів. За частотою захворюваності і рівнем смертності від раку легень відповідні показники в Україні наближені до світових. У нашій країні щороку реєструються приблизно 13 тисяч нових випадків захворювання на рак легені, причому у чоловіків він виникає приблизно в 5 разів частіше ніж у жінок.

Основим фактором ризику захворювання на рак легені є куріння, незалежно того, чи є людина активним чи пасивним курцем. Інші фактори ризику включають опромінення, вплив газу радону, контакт з азбестом або іншими канцерогенами, хронічні запальні хвороби легень та імунодефіцити, сімейний анамнез щодо раку легені.

Симптомами раку легені можуть бути кашель, кровохаркання, біль у грудях, задишка.

Найкращим способом профілактики раку легені є відмова від куріння. Уважність до ранніх симптомів раку легені, вчасний візит до лікаря та регулярні профілактичні обстеження можуть допомогти виявити хворобу на ранніх стадіях та успішно її пролікувати.

Методи лікування раку легені включають хірургічне лікування, опромінення, хіміотерапію, таргетну терапію та імунотерапію (як в монорежимі, так і у комбінації з хіміотерапією). Імунотерапевтичний препарат Кітруда (пембролізумаб) зареєстрований в Україні для лікування певних видів раку легень в комбінації з хіміотерапією або в монорежимі.

21,3%

Клінічні дослідження із застосуванням Пембролізумабу (Кітруди) для лікування раку легень, які проводить компанія «МСД», складають майже чверть усіх клінічних досліджень раку легень в Україні та є найчисленнішими. Із 47 розпочатих досліджень лікування раку легень в Україні 10 (21,3%) проводяться компанією «МСД».